Csapó és Akció

Krimi a köbön: Alienist- A halál angyala

2018. február 16. - Takáts Fábián Bence

Az a hír járta  még 2016-ban, hogy egy új dráma sorozatot forgatnak nálunk, olyan hírességek főszereplésével, mint Dakota Fanning, Luke Evans, és Daniel Brühl. Caleb Carr író  tollából származó történet 1896 kalauzol el minket. A helyszín New York, ahol egy sorozatgyilkos utáni nyomozást folytat egy Laszlo Kreizer nevű elmeorvos ( Innen  a sorozat címe  is alienist-elmeorovos, lélekbúvár.) A nyomozócsapathoz csatlakozik a John Schuyler Moore nevű újságíró, aki a New York Timesnak dolgozik, valamint Sara Howard, aki New York-i rendőrség első női alkalmazotta volt.  A hajsza tehát elkezdődik. A TNT televíziós csatornán már látható a sorozat, így ott meg is lehet tekinteni.

A forgatás 2017 februárjában kezdődött nagyrészt Budapesten, Rákospalotán, illetve egyéb belvárosi helyszíneken. Nagylétszámú statisztériára volt szükségük az alkotóknak. Kerstek mindenféle karaktert: prostituáltakat, irodistákat, rendőröket, egyszerű közembereket. A Facebook ügynökség keresett meg, így pár hét múlva már az Origo stúdiójában próbáltatták fel velünk a kosztümöket. Végül a karakterem szerint rendőrnyomozó lettem. Korbeli kék ruhát viseltem, fekete bőcsizmával, díszes övvel, rajta a New-York-i rendőrség emblémájával, és a dátummal. Sapkám tetején szintén helyet kapott ez az embléma. Az erőszakos cselekmények elkerülése érdekében, fekete gumibot lógott övemen.  Ami nagyon szokataln volt, hogy kaptam műbajuszt, amit végig viseltem a forgatások során. Sokszor zavaró tényező volt pláne étkezések alatt, így idő kellett hozzá amíg megszoktam. Emlékszem az első forgatási napra, amely az V. kerülteben zajlott. Egy bérház udvarán és épületében kapott helyet a stáb, ahol egy rendőrörsöt építettek fel.  Itt kaptak helyet a statiszták, és a főszereplők, ahol mindenki tette a dolgát. Egy akció kellős közepébe csöppenve, egy verekedést kellett megakadályoznom, több ízben is prostituáltakat válaszottam szét, mialatt két főszereplőnk beszélgetve áthalad a színen. Jobbra csavargó gyeremkek szaladtak át, balra egy fényképész örökítette meg az eseményeket. A korhű ruhák, helyszíni berendezésnek köszönhetően az ember valóban úgy érezte, mintha a múlt század New-Yorkjába csöppent volna vissza. A forgatás második része már egy emeleti részen zajlott. Asztalok mellett kártyázó, és beszélgető, és a folyósok padján ülő újságot olvasó rendőrök lepték el a helyszínt. Ismét a mélyvízbe dobva, kiemeltek a statiszták szürka tömegéből, így egy dolgozó szobában kaptam helyet, ahol lábamat feltéve az asztalra, cigarettáztam. (Személy szerint nem dohályzom, de ezúttal a szerep megkövetelte, hogy rágyújtsak, így tettem a dolgomat.) Mialatt én komótosan eregettem a füstöt, egyszercsak belépett a szobába, a  A Sara Howard nyomozónőt játszó Dakota Fanning.  Közönyösen végigmért, majd lesütve szemét sietősen távozott. Kilépve a folyósóra én is távoztam, majd elindultam az ellenkező irányba, hogy aztán csatlakozzak kollégáimhoz a kártyaasztalnál.  Emlékezetes pillanatok voltak. Hamarosan véget is ért a forgatás, hogy aztán a holnapi napra is visszatérjek, és elfoglaljam helyemet dolgozószobám öreg karoszékében.

Nekem a Balaton a Riviéra

Fülledt szeptemberi nap volt. A nyár nagy részét a Balaton partja mellett töltöttem, Bogláron. Elég meleg volt ahhoz, hogy lehessen csobbani a hűs vízben, igazi vén asszonyok nyara köszöntött be. Egyik nap ültem lenn a parton, és gyönyörködtem a szeptemberi naplemente utolsó sugaraiban, amikor megcsörrent a telefonom. Forgatásra invitáltak. Örültem is mint majom a farkának, hiszen nem igazán hívtak az azidőtájt forgatni. Egy Balaton mellett forgó német televíziós filmbe kerestek statisztákat, több napra.  A forgatás, ahogy a későbbi információk alapján megtudtam Fonyódon zajlott. Engem három napra hívtak, ami azt jelentette, hogy béreltek nekünk szállást. Alig vártam tehát a napot, amikor is belevethetem magam a munkába.

Megérkezve a helyszínre egy kemping bejárata elött találkoztunk, ahonnan pár száz méterre át is öltözettek minket.  A forgatás a Balaton partja mellett zajlott, visszarepítve minket a 80-as évekbe, amikor még Bambi is kapható volt, és megfizehetős áron lehetett lángost majszolni.  Megelevenítve a korszakot sátrak, elszórt gumilabdák, strandtörölközők, nyugágyak mellett a korszak népautói álltak a kamping területén: Wartburgok, Skodák, és Ladák, és mindenki kedvence a jór öreg "Kispolski". Igazi, hamisíthatatlan retro hangulat fogadott minket.  A történet szerint két lány Catrin és Maya a Balatonra utazik, hogy aztán egy feledhetetlen nyarat töltsenek el nálunk. Közben kiderül, hogy Catrin édesapja, aki 25 éve Nyugaton él a Balatonra tart, hogy ott kapcsolatba lépjen a lányával. Innen kezdődnek a bonyodalmak.Honigfrauen

Megelevenítve egy kemping mindennapi életét, volt aki labdázott a háttérben, volt aki grilezett. Mások vizibicikliztek a háttérben, még sokan hátradölve a nyugágyukba napoztak mitsem törődve a hétköznapi gondokkal.  Több napos forgatás révén természetesen szállásokat is kaptunk, ahova megérkezvén a hosszúra nyúló forgatási órák után csak eldöltünk a kanapékon. A  Fonyódon eltöltött három nap során igazi baráti társasággá kovácsolodtunk össze. Esténként társasoztunk, főztünk magunknak, táncoltunk, nagyokat beszélgettünk. Az ott megismert emberekkel későbbi forgatásokon is sokszor találkoztunk. Az utolsó maratoni forgatási nap éjszakába nyúlt, így késő este fejeztük be insgesamt a felvételeket.  Fájdalmas volt a "búcsú" ugyanakkor egyfajta megkönnyebüléssel  is töltött el minket a forgatás befejezte.

Egy nehéz nap éjszakája

2015 szeptemberében arról szóltak a hírek, hogy nálunk forgatja legújabb filmjét egy  Oscar-díjas hollywoodi színésznő. Nevét akkor még nem hozták nyilvánosságra, ám ahogy egyre több és több információ morzsa látott napvilágot, hamarosan kiderült, hogy az Édes november sztárja Charlize Theron érkezik hazánkba, hogy leforgassa legújabb (azóta már bemutatásra kerülő) filmjét, a The Coldest Cityt. A történetről nem sok minden szivárgott ki, amit viszont lehetett tudni, hogy a színésznő ezúttal  egy kémet alakít akit a brit titkosszolgálat Berlinbe rendel, hogy ott szerezzen meg egy listát, amin kettős ügynökök neve szerepel. Atomic Blonde Ebbe a filmbe, mint később sikerült kiderítenem az Open Casting nevű ügynökség szervezett statisztákat. November elején kaptam egy telefonhívást. A vonal túlsó végén az ügynökség  kolleginájának kedves hangja hallatszott: forgatásra hívtak egy világszerte elismert színésznő új filmjébe, pontos információkkal csak később szolgálnak. Mint később megtudtam, éjszakai jelenetet forgatnak, ahol bulizó a 90-es években "ragadt" fiatalokat fogunk játszani. 

El is érkezett a nagy nap. Kora reggeli időpontra rendeltek oda minket a helyszínre, ahol seregnyi statiszta gyűlt össze.  Ahogy a szervezőktöl megtudtuk, egy elhagyott gyárépület legfelső emeltén fogunk forgatni. Megkaptuk a pontos tájékoztatást majd szépen, sorjában átöltöztettek minket, hogy aztán a 90-es évek stílusában pompázzunk a kamerák előtt: kertésznadrágok, feltűrt szárú farmerek, kockás ingek, és az abban az időben oly divatos, hölgyek által kedvelt magas talpú cipők is mind- mind megjelentek a palettán. Maga a feljutás nem volt leányálom: csigalécsőp megmászva, szűkös folyósokon átjutva, deszkapallókon átlépve már- már egy Indiana Jones filmben éreztem magamat.  A stáb ezúttal szűkös helyen forgatott, ahova be is kellett préselniük mind a háromszáz statisztát. Nem volt könnyű dolguk, emiatt a forgatás el is húzódott, és tájékoztattak minket, hogy hajnal előtt nem is végzünk. Ráadásul hideg is volt, habár megpróbálták befűteni a helyiséget, mindez vajmi keveset segített a sok didergő statisztán. Hamarosan színre lépett maga a színésznő is. A sok diderő szív  hamar felolvadt, ahogyan megpillantottuk őt. A  mesebeli Jégkirálynővel ellentétben rideg, gyönyörű tekintete mögött melegség lakozott. Szőke parókát viselt, így sokat fel se ismerték első blikkre. Hollófekete kosztümöjével a divat nagyasszonya lépett elénk, ahol mi mint tömeg vettük körbe őt. Egy disco jelenet kellős közepépe csöppentünk, ahova megérkezve főszereplőnk beszédbe elegyedik a pult előtt A Sofia Boutella által alakított Delphine nevű lánnyal. Atomic Blonde  Mi csak táncoltunk, buliztunk, egyszóval jól érzetük magunkat. Az idő gyorsan elrepült, annak ellenére, hogy a forgatás jócskán elhúzódott.  Hirtelen elhangzott a várva várt:  "And Cut... Thank you" a rendező torkából. Ekkor jött a slussz poén: ami egy váratlan spontán dolog volt. Charlize Theron középre állt, mi pedig egy egy kört alkottva közre fogtuk őt. A színésznő ekkor megköszönte a munkánkat, gratulált. Majd egy-két kört fogva lepacsizott a szerencsés statisztákkal, már akivel le tudott. Szerencsére én sem maradtam ki a jóból, így mint egy meghatározó emléket őrizve ma is szívesen gondolok vissza arra a napra.